Ingyen Pro-val ünnepel a JuiceSSH

Androidra régóta vár már mindenki a szakmában értelmes SSH kliensre. Mindig voltak próbálkozások, de valami sose volt az igazi. Valahol beépített billentyűzettel próbálták javítani a használatot, de az elég lassú volt. Volt a hol minden jó volt, de például RSA és DSA kulcsokat nem lehetett hozzárendelni. Lényegében használhatatlan volt mind, legalábbis számomra.

Az első értelmes kliens a JuiceSSH volt, ami már Pro felhasználó nélkül is remekül használható. Nagyjából csak a snippetekhez nem fér hozzá az ember, ha nem fizet, de mint SSH kliens, teljes mértékben használható.

9000 ember ingyen kapja meg a Pro-t

Kihirdették, hogy ha elérik a 100.000 felhasználót, akkor adnak 9000-nek Pro hozzáférést. Ezt szépen el is kezdték promótálni, aztán olyan jól sikerült, hogy elérték az 500.000 felhasználót is.

Mit tud?

A program indítása után egyből kér egy jelszót, amivel titkosítva lesznek az adatok. Ezt (ezt ígéri) nem kommunikálja fel sehova. Eddig úgy láttam (sniffeltem a hálózatot), hogy tényleg nem teszi. Létre lehet hozni identitásokat, amik tartalmazzák a felhasználónevet és a jelszót vagy SSH kulcsot. A leginkább szimpatikus, hogy nem pusztán bemásolható a kulcs vagy megadható, hogy hol van az SD kártyán, hanem van intelligens keresés is, amikor átnézi a fájlrendszert és keres kulcsokat. Ha talál, akkor lehet választani közülük. Ez igencsak kényelmes dolog. Ezen kívül ott a privát és a publikus kulcs is, akkor generálható snippet, ami felmásolja a szerverre a kulcsot, így ha generálunk frissen egyet (mert ott ezt is lehet), akkor pillanatok alatt elhelyezhető így a szerveren, hogy később egyszerűbb legyen a belépés.

Mit lehet még? Kapcsolatot nyitni létrehozni. Ehhez kell a szerver elérési adatai és egy identitás. A kapcsolatokat csoportokba is rendezhetjük, így még kényelmesebben lehet rendezni ha sok szerverhez van hozzáférésünk. Ezen kívül, ami már szinte csak hab, lehet portot is forwardolni Local, Remote és akár Dynamic (SOCKS) módban is. Utóbbi ha proxy-t akarsz magadnak építeni SSH kapcsolatból hasznos 🙂

SSH kliens, de mennyibe kerül?

A kliens önmagában ingyenes. A Pro olyan 1500 forint körül mozog. Szerintem ennyiért is megéri, de…

Itt jön a csavar. Ha felrakod az alkalmazást és kérsz a weboldalukon Pro hozzáférést, akkor kapsz. 1-2 óra volt míg megjött, de már Pro felhasználóként élvezem én is. Tabletről egyenesen a legjobb, de telefonon is kényelmes, főleg a snippetekkel, hiszen így összeállítottam pár hasznos komból, mint például Nginx és php-fpm újraindítás vagy cégnél az élesítés.

Mindezt Március 18-ig teheted meg, tehát siess 🙂

Kapcsolódó cikkek:

Balazs Nadasdi

Developer, Project Manager, Blogger, Dad... or sometihng like these